Module 1.2 – Een persona opstellen

Met (content)marketing probeer je een zo groot mogelijke groep mensen te bereiken. Maar ‘een groep mensen’ is niet handig om je pijlen op te richten. Wat je wilt is jouw ideale klant bereiken. Die mensen die daadwerkelijk naar jouw product of dienst op zoek zijn. Alleen als jij in kaart brengt wie jouw ideale klant is kun je gericht je marketing inzetten. Dat in kaart brengen heet een persona omschrijving maken.

In deze module ga je leren om jou ideale klant zo specifiek mogelijk te omschrijven. Zo zorg je ervoor dat de juiste persoon, op het juiste moment, het juiste aanbod krijgt.

devider-150-1024x128-1
Play Video
devider-150-1024x128-1

Hoe kleiner jij jouw ideale doelgroep maakt hoe specifieker je die kan aanspreken; een niche kiezen heet dat.

Voorbeeld van een niche:
Stel jij bent op zoek naar een coach die jou kan helpen met het verwerken van een trauma uit het verleden. Je zoekt in Google naar coaches bij jou in de omgeving en je komt op de websites van twee coaches. De een is volgens de website goed in vele soorten coaching; burn-out, verslaving, NLP, communicatie, relaties en ook traumaverwerking. De ander heeft zich helemaal gespecialiseerd in traumaverwerking en doet niets anders dan dat. Welke coach kies jij op basis van deze informatie voor het helpen verwerken van jouw trauma; de specialist of de generalist?

devider-150-1024x128-1

Wat is een persona?

Een persona is een zo gedetailleerd mogelijke omschrijving van jouw ideale klant. Je omschrijft dit personage op basis van gedrag, pijnpunten en doelen. Leer hem of haar kennen alsof het je beste vriend(in) is!

devider-150-1024x128-1

Waarom een persona ontwikkelen?

Een duidelijke persona helpt je om in elk facet van je marketing makkelijk de connectie te maken met je doelgroep. Je krijgt meer gevoel bij je doelgroep en je voelt je meer betrokken bij zijn of haar probleem. Passende content wordt dan het makkelijkst gecreëerd.

devider-150-1024x128-1

Soorten persona’s

Er zijn twee soorten persona’s: een buyer persona en een user persona. Een buyer persona is wat de meeste bedrijven gebruiken. Het is een omschrijving van de koper van je product of dienst. Maar een user persona kan ook handig zijn.

Voorbeeld: René verkoopt babyspullen en heeft naast een buyer ook een user persona. Bij de ontwikkeling van de producten voor de winkel kruipt zij als het ware in de huid van de baby om te kijken hoe deze het beste werken in babyhandjes. Echter de koper van de producten is natuurlijk niet die baby. René haar user persona is het profiel van een baby en de buyer persona is het profiel van een ouder.

devider-150-1024x128-1

Download het werkboek en beantwoord de vragen zo volledig mogelijk. Houd in gedachten dat een persona een fictief persoon is, maar wel een afgeleide van je ideale klant.

Mockup-modules-persona-opstellen